קבוצת עבודה שיתופית בנושא קידום מצוינות במתמטיקה בפיז"ה בפריפריה החברתית
עמותת יוניסטרים תוביל קבוצת עבודה בין-מגזרית לפיתוח אסטרטגיות אפקטיביות וגיבוש המלצות לקידום מצוינות במתמטיקה בקרב תלמידי הפריפריה, במסגרת קואליציית הקולקטיב אימפקט של טופ15.
עמותת יוניסטרים תוביל קבוצת עבודה בין-מגזרית לפיתוח אסטרטגיות אפקטיביות וגיבוש המלצות לקידום מצוינות במתמטיקה בקרב תלמידי הפריפריה, במסגרת קואליציית הקולקטיב אימפקט של טופ15.
תוצאות מבחן פיז"ה 2022 חשפו פערים גדולים בין תלמידים על פי הרקע הסוציואקונומי שלהם. 19.2% מהתלמידים הבאים ממשפחות המצויות בשליש העליון של הדירוג הסוציואקונומי הגיעו להישגים הגבוהים ביותר (רמות 6-5) לעומת 1.8% בלבד מהתלמידים הבאים ממשפחות המצויות בשליש הנמוך ביותר. פערים משמעותיים אלה מדרגים את ישראל במקום הרביעי, הלא מחמיא, בין מדינות ה-OECD. דו"ח פיז"ה מוסיף פן נוסף לפער הזה ומראה שבישראל רק 7.7% מהתלמידים הבאים מהרבעון הכלכלי הנמוך ביותר הגיעו להישגים ברבעון העליון.
כבר שנים רבות, הפער הסוציואקונומי הוא אחד הגורמים העיקריים לדאגה בחברה הישראלית. עוסקים בו בממשלה, באוניברסיטאות, בבתי ספר, במגזר הפילנתרופי, בחברה האזרחית, בתעשייה ובציבור. על אף מאמצים שהושקעו על ידי מדיניות, תכניות ותקציבים, הושגה התקדמות מזערית בלבד. המלחמה שפרצה באוקטובר 2023 חשפה את הפערים הללו במידה ניכרת, כאשר תושבים מהפריפריה בדרום ובצפון הארץ פונו לאזורי המרכז האמידים יותר. למפגש זה היו במקרים רבים תוצאות לא רצויות, ופערים משמעותיים נחשפו בייחוד כאשר תלמידים ניסו להיקלט בכיתות המצוינות המקומיות.
כדי לבחון סוגיה זו לעומק, תוך התמקדות ספציפית ברמות הגבוהות של מתמטיקה בפיז"ה, פנינו לעמותת יוניסטרים המפעילה תכניות יזמות לתלמידים בפריפריה. ביקשנו שהם יובילו אחת מקבוצות העבודה של קואליציית הקולקטיב אימפקט המתחדשת. אנשי יוניסטרים מציעים להקים קבוצת עבודה בין-מגזרית לפיתוח אסטרטגיות אפקטיביות, שיהיו בה 50 משתתפים, והם יקיימו דיונים על פני תקופה של 18 חודשים. הקבוצה תלמד בצוותא ותגבש שורה של המלצות.
חברי הקבוצה יהיו נציגים של משרדי ממשלה, אוניברסיטאות, רשויות מקומיות, חברות הייטק, ארגוני החברה האזרחית ובתי ספר. את הקבוצה יוביל איש מקצוע, היא תתייעץ עם מומחים והיא תקיים שמונה מפגשים. בנוסף, חבריה יקיימו סיורים לימודיים ברשויות מקומיות ובבתי ספר שבהם חל שיפור ניכר מבחינת שיעור הלומדים בכיתות מצוינות, ושיעור גבוה של תלמידים הניגשים לבחינת הבגרות במגמה מדעית טכנולוגית. מטרתם של ביקורים אלה תהיה זיהוי הגורמים העיקריים להצלחה, והערכת האפשרות ליישמם בהיקף נרחב. בסיום התהליך, הקבוצה תפרסם ותפיץ דו"ח מסכם בקרב קובעי מדיניות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 569