פלטפורמה מקוונת לאבחון עצמי ולפיתוח מיומנויות מנטליות עבור 900 תלמידי כיתות מצוינות בחטיבות ביניים
פיתוח מיומנויות מנטליות של תלמידי כיתות מצוינות באמצעות פלטפורמה מקוונת
פיתוח מיומנויות מנטליות של תלמידי כיתות מצוינות באמצעות פלטפורמה מקוונת
הלמידה בכיתות מצוינות מתנהלת ברמה גבוהה ובקצב מהיר המחייבים מיומנויות מנטליות מפותחות. התלמידים נדרשים להתמקד במשימות, לנהל אותן ביעילות, ולהתגבר על קושי מתמשך, על חרדה ועייפות. התנהלות כזאת של למידה עלולה להפעיל על התלמידים לחץ, והם זקוקים לתמיכה כדי לשמור על הצלחתם לאורך זמן.
אולם, המורים המלמדים בכיתות אלה לא קיבלו הכנה ייעודית המכשירה אותם להעניק תמיכה מנטלית מותאמת, והם גם לא רכשו ארגז כלים לפיתוח מיומנויות שאינן קוגניטיביות. קיים פער, שכן לא פותחו עדיין פרקטיקות מיטביות, פדגוֹגיוֹת או שגרות עבודה מומלצות עבור בתי-ספר. בשנים הבאות, הקרן תחבור אל מרכזי מומחיות שונים בתחום זה, כדי להכשיר מורים המלמדים במסלולי מצוינות כיצד לפתח את המיומנויות המנטליות הללו בקרב תלמידיהם.
בניסיון ראשון לגשר על הפער הקיים בין הצרכים המנטליים של תלמידים בעלי הישגים גבוהים ובין המענה החינוכי הנדרש, פנינו למרכז SEL.IL הפועל באוניברסיטת רייכמן. זהו מרכז העוסק במחקר אקדמי-יישומי ומתמחה בטיפוח למידה חברתית ורגשית בבתי-ספר. אנשי המרכז רכשו ניסיון בעבודת שטח, אך ללא התמחות ייעודית בעבודה עם תלמידי כיתות מצוינות.
צוות המרכז מציע לבצע התאמות ייעודיות בפלטפורמה המקוונת החדשה שהם פיתחו, כדי להתאים אותה לתלמידי מסלולי המצוינות בחטיבות הביניים. הפלטפורמה מבוססת על סיפורים אינטראקטיביים שבהם לתלמידים תפקיד פעיל בקביעת התפתחות העלילה. התלמידים משתתפים באופן אקטיבי בתרחישים וירטואליים, מתמודדים עם דילמות, ומקבלים החלטות, ועל ידי כך הם משתתפים במשימות המדמות את מאמצי הלמידה שהם עצמם חווים – תהליך המסייע להם לפתח מיומנויות מנטליות.
למשל, סיפור על תלמידה שהתקשתה במספר מבחנים במתמטיקה, וכעת עליה להתכונן למבחן מסכם. ה'שחקנית' מוזמנת להיכנס לנעליה של גיבורת הסיפור המקוון, להביע את מה שזו עשויה לחוש, ולשקול דרכים שונות שבהן באפשרותה להתמודד. בנקודה מסוימת, חברה מציעה לה לצאת למסיבה ערב לפני המבחן, ועל ה'שחקנית' לקבל החלטה עבור הדמות. בסיום השלב הזה, הפלטפורמה מציגה את תוצאות ההחלטה, ומזמינה את ה'שחקנית' לחשוב ולהבין את בחירותיה.
בשיתוף עם מורי מתמטיקה, מתכננים ב- SEL.IL לחבר 30 תרחישים המותאמים למאפיינים הייחודיים של תלמידי כיתות מצוינות בשכבות ז' ו-ח'. התרחישים יכללו רכיבים הקשורים למוטיבציה, מסוגלות, ויסות רגשי, ויכולת להתמודד עם לחץ וכישלון. תרחישים אלה ייושמו באופן ניסיוני [פיילוט] בהשתתפות תלמידים ומורים בעשר כיתות מצוינות, בהיקף של שעה שבועית אחת, במשך ארבעה חודשים. המשך הפיתוח ושיפור התרחישים יתבסס על המשוב שיתקבל מהמורים ומהתלמידים.
המטרה היא להרחיב את התוכנית בשנה השנייה וליישם אותה ב-20 כיתות מצוינות נוספות. היעד הוא להגיע ל-900 תלמידים ול-30 מורים שיקבלו משוב מקוון שיותאם לכל אחד מהם באופן אישי, כדי שיוכלו לחזק ולפתח את המיומנויות המנטליות שלהם בהתאם. דו"ח מסכם שיכלול תובנות ומסקנות יחובר ויוצג לקרן ולקהילה המקצועית עד סוף השנה השנייה של התכנית.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 586