מחקר סוציולוגי שיבדוק את תפיסת העתיד של צעירים ישראלים בעקבות המלחמה
מחקר שייערך על ידי הסוציולוגים תמר ועוז אלמוג ויעסוק בדפוסים המשתנים של התפיסות בקרב תלמידים ובוגרים של בתי הספר התיכוניים (גילאי 22-17), בעקבות המלחמה ובציפייה לבניית עתידם מחדש.
מחקר שייערך על ידי הסוציולוגים תמר ועוז אלמוג ויעסוק בדפוסים המשתנים של התפיסות בקרב תלמידים ובוגרים של בתי הספר התיכוניים (גילאי 22-17), בעקבות המלחמה ובציפייה לבניית עתידם מחדש.
מדינת ישראל התברכה במאגר כישרונות ייחודי, שהוביל ליצירת כלכלה מבוססת מדע וטכנולוגיה באופן יוצא דופן. עבור הורים וילדים רבים בישראל, הגשמת "החלום הישראלי" פירושה לסיים תיכון עם בגרות חמש יחידות במתמטיקה, לשרת ביחידת עילית טכנולוגית של חיל המודיעין, ללמוד הנדסה באוניברסיטה, ולהשתלב במשרת R&D משתלמת בהייטק. החלום הזה היה גורם רב-עוצמה ליצירת מוטיבציה בשנים האחרונות, שסייע לקרן ולשותפיה להרחיב את מאגר הכישרונות בישראל.
אבל כיום, כשאנו צופים קדימה לעבר העשור הבא, עלינו לבחון מחדש את התפיסה הזאת. מצד אחד, מהפכה טכנולוגית מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה ממשמשת ובאה, וצופנת בחובה אפשרויות אינסופיות וגם אִיוּם. הובלת הגל האדיר הזה תדרוש בניית ידע ומיומנויות חדשים. מצד שני, ישראל מצויה בעיצומן של תהפוכות הרסניות המלוות ביריבויות פנימיות, אי-יציבות כלכלית, ומלחמה איומה, וכל אלה יחד מערערים את יסודות המערכות החברתיות שלנו, ופוגעים ברמת האמון ובכוח המשיכה של ההייטק.
עד כה, לא ברור מה יילד יום, שכן ישראלים רבים מתפקדים עדיין במצב הישרדותי. הם הניחו בצד את המחלוקות הפנימיות והתנדבו לסייע למפונים ולמשפחות הקרבנות. צעירים גויסו לשירות מילואים כשהם משאירים מאחור משפחות ועבודה, בציפייה לתמיכה מלאה מהממשלה ומהציבור. נראה כי בני הנוער מבולבלים לנוכח בתי ספר סגורים שנפתחים בהדרגה ומערכת שעות חלקית, כשפערים לימודיים שנוצרו בתקופת המגפה רק הולכים וגדלים.
סביר ביותר שאירועים דרמטיים אלה יעצבו מחדש תפיסות עולם, כאשר ישראלים רבים שואלים את עצמם מה ירצו לעשות בחייהם לאחר המלחמה. זוהי המציאות המתרחשת כעת, ויהיו לה השלכות גורליות על שדה החינוך. לכן אנו מציעים לצלול לעומק המגמות והשינויים האפשריים שמצויים כעת בראשיתם. בעודנו מכינים מפת דרכים חדשה לאסטרטגיה של הקרן, אנו מציעים להזמין מחקר סוציולוגי שיבחן את הזרמים הרוחשים מתחת לפני השטח. בכוונתנו להשתמש בממצאי המחקר בכתיבת נייר אסטרטגי שישמש בסיס בדיוני המועצה המייעצת של הקרן בנובמבר 2024.
לשם כך, פנינו אל תמר ועוז אלמוג מאוניברסיטת חיפה, חוקרים ישראלים בעלי שם שחוקרים את החברה הישראלית שנים רבות. בין היתר, הם חיברו ספרים על דור הצברים ועל דור ה-Y, שעוררו שיח ציבורי נרחב. במענה לפנייתנו, עוז ותמר אלמוג מציעים לערוך מחקר שיתמקד בדפוסים המשתנים של התפיסות בקרב תלמידים ובוגרים של בתי הספר התיכוניים (גילאי 22-17), בעקבות המלחמה ובציפייה לבניית עתידם מחדש.
המחקר ישאף לענות על שאלות לגבי השינויים בתפיסותיהם, לרבות:
כדי להשיב על שאלות אלה, ייערכו במסגרת המחקר סקרים שיתמקדו במדגם מייצג של 1,300 יהודים, ערבים, ודרוזים בני 22-17. ראיונות עומק יתקיימו עם צעירים והוריהם, וכן עם מעסיקים, קציני צבא, ומחנכים שיחלקו עם המראיינים את תפיסות העולם שלהם. הסקר יכלול מקטע ייעודי שיתמקד בתלמידים ובוגרים של חמש יחידות מתמטיקה, וכן קבוצת מיקוד ייעודית של תלמידים אלה והוריהם.
הדו"ח הסופי יפורסם עד ספטמבר 2024 ויופץ בקרב הקהילה המקצועית והציבור. בנובמבר 2024, הוא יהווה חלק מחומרי הרקע לכינוס המועצה המייעצת שמקיימת הקרן אחת לשנתיים.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 568