ליווי פדגוגי למורי כימיה
שלושה מחזורים של תכנית לליווי פדגוגי ל-30 מורים חדשים לכימיה, במהלך השנתיים הראשונות לעבודתם בהוראה.
שלושה מחזורים של תכנית לליווי פדגוגי ל-30 מורים חדשים לכימיה, במהלך השנתיים הראשונות לעבודתם בהוראה.
בשנים האחרונות גובר המחסור במורים לכימיה, בעיקר במגזר היהודי, וכתוצאה מכך חלה ירידה במספר בתי הספר העל-יסודיים המציעים מגמות לכימיה. מחקר שנערך באחרונה מגלה כי הגיל הממוצע של המורים לכימיה בישראל הוא 51, וכי המחסור במורים צפוי להחריף לקראת 2018. מורים חדשים מדווחים כי הם מתקשים בניהול הכיתות ובהתאמת חומרי הלימוד לאוכלוסיית תלמידים מגוונת. הם טוענים כי ההכשרה שקיבלו לא הכינה אותם כראוי וכי הם אינם זוכים לתמיכה ולהדרכה בתקופת עבודתם הראשונה. ברוב המקרים המורה לכימיה הוא היחיד בבית ספרו ולכן אין באפשרותו להתייעץ עם מורים עמיתים. התוצאה היא שיעור נשירה גבוה של מורים במהלך חמש שנות עבודתם הראשונות.
בתגובה למגמות אלה, יזם הטכניון לפני מספר שנים תכנית המאפשרת לבוגריו העובדים כיום בתעשייה לרכוש תעודת הוראה ללא תשלום שכר-לימוד בתוך ארבעה סמסטרים מרוכזים. בשלוש השנים האחרונות קיבלו ארבעים בוגרים של התכנית תעודת הוראה בכימיה, וחלקם החליטו לעשות הסבה מקצועית ויתחילו ללמד כימיה בקרוב. לקראת סיום לימודיהם וכניסתם לכיתות, מציעה המחלקה להוראת הטכנולוגיה והמדעים בטכניון בשיתוף עם המפקחת הארצית על לימודי הכימיה במשרד החינוך תכנית חונכות וליווי פדגוגי לשלושת מחזורי המורים החדשים.
התכנית תסייע למורים החדשים למצוא מקומות עבודה, ותצמיד להם מורים מאמנים במהלך השנתיים הראשונות לעבודתם. אימון המורים החדשים לכימיה יתמקד בבניית תכנים, בסיוע בקביעת סדר פעולות ההוראה והלמידה, בהערכת הלמידה של התלמידים, בהתאמת ההוראה ליכולות של תלמידים שונים, ובהתמודדות עם דילמות הנוגעות לביצוע ניסויים במעבדה. במסגרת התכנית, יוצמד מורה מנוסה לכימיה למורה חדש שיקבל ייעוץ לכל אורך השנה. פעמיים עד שלוש פעמים בשנה יתקיימו תצפיות בכיתות בהנחיית מורה מומחה מהטכניון, ואלה יכללו שימוש בווידיאו לצורך קבלת משוב מרחוק. המורים החדשים ישתתפו גם בסדנאות אזוריות שבהן מורים מנוסים יחלקו עמם ידע, וכן ישתתפו בקורס השתלמות שנתי להתפתחות מקצועית מטעם משרד החינוך.
אם הפרויקט יצליח, מנהליו שואפים להרחיבו ולכלול בו מורים חדשים לכימיה הרוכשים את השכלתם במוסדות נוספים להשכלה גבוהה כגון מורים המקבלים את הכשרתם כיום במכון וייצמן ובאוניברסיטת בר אילן.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דריקטוריון הקרן / מענק 100