קורס וידיאו למורי מתמטיקה
פיתוח והפעלה של חמישה 'מועדוני וידאו' למורים למתמטיקה ברמה של חמש יחידות לימוד לבגרות
פיתוח והפעלה של חמישה 'מועדוני וידאו' למורים למתמטיקה ברמה של חמש יחידות לימוד לבגרות
קורסים טיפוסיים להתפתחות מקצועית למורים כוללים הרצאות על ידי מומחים מהאקדמיה, המעשירים את המשתתפים בתיאוריות ובחידושים. מאחר שהוכח כי להכשרה מסוג זה יש השפעה מוגבלת על איכות ההוראה, הוחלט במערכות חינוך מצליחות בעולם להפעיל תכניות השתלמות תכליתיות יותר בעזרת כלים שונים המאפשרים למורים להביא אל הסדנאות את דרכי העבודה שהם מיישמים בפועל בכיתות. אחד הכלים האלה הוא השימוש בשיעורים מצולמים בווידיאו, המאפשרים למורים לצפות בעצמם בשעת פעולה, להבחין בתהליכי החשיבה והלמידה של תלמידיהם, לבצע רפלקסיה, לנתח, לדון, לקבל ולתת משוב, ולבסוף להתנסות בדרכים לשיפור דרכי עבודתם.
פרופ' מרים גמורן-שרין מאוניברסיטת נורת'ווסטרן היא חלוצה בהקמת "מועדוני וידיאו" מסוג זה, המכנסים יחד מורים למתמטיקה וחוקרים כדי לנתח לעומק דרכי הוראה על ידי צפייה בסרטוני וידיאו שהמורים עצמם צילמו. בסיוע קרן טראמפ ובהובלת פרוייקט 'עדשה' הציגה פרופ' גמורן-שרין את ממצאי מחקרה בכנס שהתקיים לאחרונה במכון וייצמן. היא הראתה כיצד דיון מונחה שנסב סביב מקרה שצולם בווידיאו מסייע למשתתפים להתמקד בחשיבה המתמטית של התלמידים, לחשוף את דרך קבלת ההחלטות של המורה, ולהבין כיצד הוא מגיע להבנה משותפת עם תלמידיו.
ביוזמת ראש האשכול לחינוך מתמטי ומדעי במשרד החינוך, שהשתתפה בכנס, הקרן פנתה למכון ברנקו וייס, שותף ותיק של הקרן ושל משרד החינוך, כדי שיבחן את האפשרות ללמוד את שיטת "מועדון הווידיאו", ויתאים אותה לתכנית הלימודים במתמטיקה המיושמת בבתי הספר התיכוניים בישראל. השלב הראשון של התכנית המוצעת יכלול גיוס שני מורי רב-אמן במתמטיקה והכשרתם לשמש מורֵי-מורים בנושא של שימוש בווידיאו. מורים אלה ישתתפו בקורס ייעודי ויקבלו ייעוץ נרחב מפרופ' גמורן-שרין וממדרכי פרויקט עדש"ה. בנוסף, מכון ברנקו וייס יקיים קבוצות מיקוד של מורים למתמטיקה כדי ללמוד מהם הצרכים שלהם ומהם הנושאים שאותם הם מעדיפים ללמוד.
בתחילת שנת הלימודים הבאה יוקמו 5 מועדוני וידיאו במרכזי פסג"ה ברחבי הארץ. כל מועדון יזמין 20 מורים המלמדים מתמטיקה ב-5 יחידות להשתלמות של כ-30 שעות. המשתתפים יצלמו את עצמם בשעת ההוראה ויצפו בסרטונים במהלך הסדנאות. כל החומר המצולם יועלה לערוץ Youtube ייעודי שיאפשר למורים לנהל ביניהם תקשורת מקוונת ולדון בשיעורים המופיעים בסרטונים. אם המיזם יצליח, הציפייה היא שמשרד החינוך יישא במלוא העלות של הרחבת מודל מועדוני הווידאו במקצוע המתמטיקה.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 116