הפקת סרטוני הדרכה למורים חדשים לפיזיקה
מרכז שוורץ-רייזמן יפיק סרטוני הדרכה בווידיאו למורים חדשים לפיזיקה הכוללים תמיכה פדגוגית בנושאי ידע תוכן, התנסות בסגנונות הוראה שונים, אבחון דרכי החשיבה של תלמידים, והתאמת שיטות ההוראה לצורכי התלמידים
מרכז שוורץ-רייזמן יפיק סרטוני הדרכה בווידיאו למורים חדשים לפיזיקה הכוללים תמיכה פדגוגית בנושאי ידע תוכן, התנסות בסגנונות הוראה שונים, אבחון דרכי החשיבה של תלמידים, והתאמת שיטות ההוראה לצורכי התלמידים
לפני 25 שנים, פרופ' חיים הררי, נשיא מכון ויצמן דאז, חיבר דו"ח עבור יד הנדיב (קרן רוטשילד) על עתיד החינוך המדעי בישראל. דו"ח זה הניח את היסוד להקמת ועדה ציבורית שמונתה על ידי משרד החינוך, שהמליצה על רפורמה משמעותית. בהתבסס על תוספת תקציב ניכרת, הרפורמה של הררי ("מחר 98") התמקדה בנושאים הבאים: הכנת תכנית לימודים עדכנית למערכת החינוך מגן חובה עד י"ב על ידי האוניברסיטאות; שילוב ותיכלול המדעים השונים (פיזיקה, כימיה וביולוגיה) בחטיבות הביניים; והקמת מרכזים להתפתחות מקצועית של מורים ברחבי הארץ.
אחת ההמלצות בדו"ח הראשוני הייתה להקים מרכזי מומחיות בערים שבהן ילַמדו פיזיקה וכימיה ברמת 5 יחידות. חמד"ע – המרכז לחינוך מדעי הוקם אז על ידי יד הנדיב בהובלת חיים הררי, והיווה אב-טיפוס להגשמת רעיון זה. רוב בתי הספר העל-יסודיים בתל אביב אינם כוללים הוראת פיזיקה וכימיה בין כותלי בית הספר; במקום זאת, הם שולחים את תלמידיהם למתקן חדיש ומאובזר בציוד העדכני ביותר, שם הם לומדים אצל מורים בעלי רקע חזק בתחומי המדע השונים. כתוצאה מכך, 1,400 תלמידי תיכון רשומים כיום ללימודים בחמד"ע, וזהו הסדר שנתפס כפורץ דרך.
לפני מספר שנים הוחלט במכון ויצמן לסייע בהקמת מרכזים נוספים מסוג זה, תחילה בסביבתו הקרובה של המכון. המרכז לחינוך מדעי ע"ש שוורץ-רייזמן נוסד ב-2013 בתחומי הקמפוס של מכון ויצמן, ונועד לשמש מרכז להוראת פיזיקה לתלמידים המתגוררים ברחובות ובנס ציונה. לניהול המרכז מונה ד"ר רונן מיר, שניהל בעבר את מוזיאון המדע בחיפה, ואלי שלו מכהן כהמנהל הפדגוגי. שָלֵו הוא מורה ידוע לפיזיקה, שהיה גם בין המועמדים הסופיים לקבלת פרס טראמפ להוראה איכותית ב-2014, וחבר בוועדת המענקים של הקרן. שָלֵו הוא גם המלווה הפדגוגי הראשי בתכנית "מורה-חוקר" של האוניברסיטה העברית.
לפני מספר חודשים פנה שָלֵו לקרן טראמפ בבקשת סיוע. לדבריו, ברשותו 350 שעות חונכות והוראה שצילם במהלך הכשרת מורים למרכז החדש. סרטוני הווידיאו כוללים תמיכה פדגוגית בנושאי ידע תוכן, התנסות בסגנונות הוראה שונים, אבחון דרכי החשיבה של תלמידים, והתאמת שיטות ההוראה לצורכי התלמידים. שָלֵו מציע להעלות את הסרטונים למאגר מידע בתבנית מקוונת. הסרטונים יעברו עריכה, ולאחר שיקוצרו לקליפים הם יקוטלגו, ויכסו את כל הנושאים הכלולים בתכנית הלימודים. ניתן יהיה לערוך חיפוש לפי נושאי הסרטונים והם יתויגו כדי שניתן יהיה להשתמש בהם בקלות, ובנוסף יוקם פורום שבו המורים יוכלו לשאול שאלות ולקבל תשובות.
הציפייה היא שמורים חדשים ואף מורים מנוסים בכל הארץ יפיקו תועלת מהשימוש בחומרים אלה, וכי מפעילי תכניות ההכשרה יבחרו להשתמש בהם בהשתלמויות ובסדנאות שיקיימו.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 224