חונכות מורים חדשים למתמטיקה
תכנית חונכות לשבעים ושניים מורים חדשים למתמטיקה ברמה של חמש יחידות לימוד במחוז הצפון.
תכנית חונכות לשבעים ושניים מורים חדשים למתמטיקה ברמה של חמש יחידות לימוד במחוז הצפון.
בחמש השנים האחרונות, נרשמה בצפון, בדומה למגמה בכל הארץ, ירידה במספר התלמידים המסיימים את בית הספר התיכון במגמת מתמטיקה ברמה של 5 יחידות. בכלל אזורי הארץ חלה ירידה מ- 14.1% ב- ב-2008 ל-10.7% ב-2012, ובצפון הארץ נרשמה במקביל ירידה מ11.3% ל- 7.6% של מסיימי כיתה יב במגמת המתמטיקה ב-5 יחידות. ירידה זו נובעת במקרים רבים מהמחסור במורים בעלי הכשרה מתאימה.
כיום מתקיימות יזמות שונות שמטרתן להתמודד עם בעיה זו, כולל זו של התיכון הוירטואלי המאפשר נגישות מרחוק להוראה איכותית, וכן תכנית חדשה שמתכנן משרד החינוך שמטרתה להעמיק את הידע המתמטי של מורים שאינם בעל תואר אקדמי במקצוע זה. תכניות אלה חשובות ויעילות, אך במחוז הצפון במשרד החינוך מעריכים שלא יהיה בהן די וכי ידרשו מהלכים נוספים.
כהשלמה למאמצים אלה, פנה מחוז צפון במשרד החינוך אל הטכניון בהצעה להכשיר מורים למתמטיקה שאינם מלמדים במגמת 5 היחידות, אך עומדים באמות הסף מבחינת השכלה אקדמית. יחדיו, המחוז והטכניון מציעים כעת תכנית עבור 72 מורים מכהנים בעלי הסמכה אקדמית מספקת שייבחרו מבתי ספר שבהם מספר התלמידים מצדיק פתיחת כיתה נוספת למתמטיקה ברמה של 5 יחידות. שני מורים בכל בית ספר יקבלו ליווי של המורה המלמד כבר במגמה המוגברת, תוך קבלת תמיכה צמודה מהטכניון.
עם תחילת התכנית ובמשך שלוש השנים הבאות, המורים החדשים ילמדו בהדרגה מתמטיקה ברמת 5 יחידות בכיתות י' וימשיכו עם אותם תלמידים עד לסיום לימודיהם בכתה יב. עבודתם המשותפת של החונך והמורים החניכים תכלול כתיבת מערכי שיעור, צפיית החונך בחניכיו והם בו בעת הוראה בכתה, מתן משוב והתאמת מערכי השיעור בהתאם להתנסויות ולהפקת הלקחים. מערכי השיעור ייכתבו בפלטפורמת ויקי שפותחה בטכניון. בנוסף, צוות הטכניון יקיים ימי עיון וביקורים בבתי הספר, וישתמש בתיעוד ההוראה בווידיאו כדי להעניק משוב ולערב את המשתתפים בדיון מקצועי.
המחלקה להוראת המדעים בטכניון היא מרכז של מומחיות בנושא זה, והפעילה במשך שנים רבות את המרכז הארצי למורים למתמטיקה בחינוך העל-יסודי. פרופ' אמריטוס נצה מובשוביץ-הדר, העומדת בראש הפרויקט, ייסדה את המרכז הארצי למורים והיא עדיין פעילה מאוד במאמצים לעודד מורים לבנות מערכי שיעור בעזרת פלטפורמת השיתוף הדיגיטלית.
יעדי התכנית שנקבעו על ידי מחוז צפון במשרד החינוך הוא סיוע להעלאת שיעור התלמידים המסיימים כתה יב' במגמת המתמטיקה ב-5 יחידות מ-7.6% ל-10% על פני 5 שנים. לשם כך, תקצב מחוז צפון במשרד החינוך תגמול מיוחד של 3 שעות שבועיות נוספות במשך כל תקופת התכנית לכל המורים המשתתפים בה.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 120