הקמת מאגר מידע המטפח הוראה איכותית ויישומה
מכללת לוינסקי תפתח מאגר של סרטוני וידאו, חקר מקרים, ניתוח פדגוגי ורקע תיאורטי, על-מנת לסייע למורים להעמיק את השיח סביב העקרונות של הוראה איכותית, ולפתח ידע מעשי ליישומם
מכללת לוינסקי תפתח מאגר של סרטוני וידאו, חקר מקרים, ניתוח פדגוגי ורקע תיאורטי, על-מנת לסייע למורים להעמיק את השיח סביב העקרונות של הוראה איכותית, ולפתח ידע מעשי ליישומם
בהמלצת המועצה המייעצת החליטה הקרן להעמיק את השיח המקצועי בישראל בנושא של איכות ההוראה במתמטיקה ובמדעים. בהסתמך על תבונה קולקטיבית של מורים, שצברנו מעבודה מעשית וממחקרים, בנינו "מצפן להוראה איכותית", המהווה ניסיון שאפתי לגבש אידיאל של פרקטיקות מיטביות. בהמשך דנו בכך עם שותפינו ועם מקבלי המענקים של הקרן, כדי לעודד אותם לאמץ מינוח אחיד, לתאם ביניהם את יעדי פעולתם, ועל ידי כך לשפר את דרכי העבודה.
בישיבת המועצה המייעצת ב-2016, הצגנו את המצפן לעיון המשתתפים. חלקם הציעו שניקח את המצפן לרמת הביצוע הבאה על ידי הפקת דוגמאות של עבודה בכיתות בהן יודגמו עקרונות המצפן, שנכין קורסים מתוקשבים למורים, ושנמשיך בפיתוח של סטנדרטים ומדדי הצלחה. פרופ' לי שולמן גרס שצעדים כאלה יש לבצע באמצעות הקהילה המקצועית ולא במסגרת פנים-ארגונית של הקרן, וכי האחריות ליישומם צריכה לחול בסופו של דבר על מכון להוראה מתקדמת.
לשם כך, פנינו למכללת לוינסקי. נשיאת המכללה, פרופ' מיכל בלר וראש החוג למתמטיקה, ד"ר טלי נחליאלי הן שותפות מקצועיות ואמינות ביותר של הקרן. הן מקיימות קשרי עבודה הדוקים עם פרופ' דבורה בּוֹל, בעלת שם עולמי בחקר החינוך, ודיקנית בית הספר לחינוך של אוניברסיטת מישיגן. פרופ' בּוֹל פיתחה את TeachingWorks, מיזם שמטרתו לזהות את הפרקטיקות שבליבת עבודת ההוראה, ובהתאם לכך להכשיר מורים.
מכללת לוינסקי מציעה לפתח מאגר מקוטלג של 24 סרטים לפחות בתוך ארבע שנים, בהם יוצגו דרכי עבודה של מורים אשר ידגימו את עקרונות "המצפן להוראה איכותית." המאגר יכלול סרטוני וידיאו, חקר מקרים, ניתוח פדגוגי ורקע תיאורטי, וכל אלה יסייעו למורים להעמיק את השיח סביב העקרונות של הוראה איכותית, ולפתח ידע מעשי ליישום עקרונות אלה.
בשלב הראשון, צוות הפיתוח בראשות ד"ר נחליאלי יגייס שמונה מורים מוכשרים (ארבעה מורים לפיזיקה וארבעה מורים למתמטיקה), ויזהה פרקטיקות מיטביות שהם מיישמים בכיתותיהם. הם יצולמו בפעולה בווידיאו, וצוות הפיתוח יבחן את החומר המצולם ויתייג את התכנים בהתאם לעקרונות המצפן. חלק מהשיעורים יצולמו בבתי הספר, וחלקם במרכז ההדמיה של מכללת לוינסקי ובפגישות של מורים במסגרת קהילות לומדות.
המאגר יהיה פתוח במלואו לקהילה המקצועית ללא תשלום, ומכללת לוינסקי תְפַתֵּחַ שני קורסים אקדמיים שישתמשו במאגר המידע לצורך הכשרת סטודנטים להוראה. בנוסף, 40 מורי רב-אמן יוזמנו לקורס מיוחד, שבו יוצג מאגר המידע, ויעודדו אותם להשתמש בו בקהילות הלומדות שהם מנהלים ובמפגשי החונכות שלהם עם עמיתיהם המורים.
הצוות ייעזר בוועדה מייעצת שחבריה יהיו אנשי אקדמיה מכובדים כגון פרופ' דבורה בּוֹל, פרופ' אנה סְפַרְד ופרופ' מאיר מידב.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 235