תכנון מנהלת עבור תכניות הסבה להוראה
מכון מופ"ת יתכנן הקמה של מנהלת עבור תכניות הסבה להוראה
מכון מופ"ת יתכנן הקמה של מנהלת עבור תכניות הסבה להוראה
בשנים האחרונות מורים רבים למתמטיקה ולמדעים הגיעו לגיל הפרישה. כתוצאה מכך, נוצר מחסור חמור במורים, ובתי ספר רבים ביטלו את מגמות המתמטיקה, הפיזיקה, והכימיה. קרן טראמפ, בשיתוף עם משרד החינוך ועם מוסדות להכשרת מורים, פתחה במאמץ ממוקד כדי להתמודד עם המחסור שנוצר. בעזרת מענקים שהסתכמו עד כה ב-21 מיליון ₪, ישלימו את הכשרתם בשנים הבאות 800 מורים חדשים למתמטיקה ולמדעים.
שלוש-עשרה תכניות הכשרה נפתחו במטרה למשוך מועמדים מוכשרים המעוניינים בהסבה מקצועית, בעיקר מתעשיית ההייטק. לאחר תהליך מיון קפדני של המועמדים, הם משתתפים בתכנית הכשרה אינטנסיבית המתקיימת בבתי-ספר במשך שנה, שם הם מלוּוים במורים מומחים כחונכים. בוגרי תכניות ההכשרה מקבלים סיוע מיוחד בהשמה בבתי ספר, ובמשך כל תקופת הקליטה במקומות העבודה החדשים הם מלווים על ידי מורים מנוסים ומלווים פדגוגיים. את המסע שעשו מהתעשייה לכיתות בית הספר חַלְקוּ בוגרי התכניות עם הציבור הרחב באמצעי התקשורת, ועוררו הערכה והתעניינות.
אולם, עדיין לא ניתן לקבוע חד משמעית באשר לעתידו של מהלך זה. מחד גיסא אנשים מצוינים מגיעים למערכת, בהם מנכ"לים לשעבר בחברות הייטק רב-לאומיות, ובעלי תואר שלישי במדעים ובהנדסה. הם מקבלים הכשרה איכותית, המכינה אותם להוראה בתנאים הקיימים במציאות הישראלית. עם זאת, בתי הספר חוששים לעתים להעסיק אותם ועל-פי-רוב לא ממנים אותם בשלב הראשון ללמד בכיתות של חמש יחידות. הם משתכרים שכר של מורה מתחיל, ולעתים חולפים חודשים של ביורוקרטיה ודיונים עם המחוז עד שהם מתוגמלים עבור ניסיונם הקודם.
לכשנוכחנו במכשולים אלה, פנינו למשרד החינוך, ויחד עם ארגון שיתופים, המתמחה בשיתופי פעולה מסוג זה, החלטנו לפתוח בתהליך תכנון משותף. למעלה מ-50 אנשי מקצוע, כולל אנשי משרד החינוך, נציגי בתי ספר ומכללות, וגם מורים השתתפו בגיבוש נייר עמדה. ההמלצה העיקרית הייתה לייצר מדיניות מתכללת לעידוד ולתמיכה למעוניינים בהסבה מקצועית מתעשיית ההייטק להוראה. המטרה היא להבטיח שהמעבר יהיה חלק ויעיל, החל מאיתור המועמדים בשיתוף עם חברות ההייטק, עבור בסיוע למועמדים בתהליך המעבר באמצעות שיטה לניהול כישרונות, וכלה בהקמת רשת של בוגרי תכניות ההסבה המקצועית.
כדי לסייע למאמץ זה, הצוות המליץ להקים ארגון גג שיעזור לטוות ולחזק את הרשת המקצועית, לשתף ידע ושיטות עבודה, לקדם שיתופי פעולה ואיגום משאבים, ולסייע לבוגרי תהליך ההסבה המקצועית לבטא את קולם הקולקטיבי. על-פי ההמלצה, הביצוע יתקיים במסגרת מכון מופ"ת, במתכונת של מיזם משותף עם משרד החינוך. מכון מופ"ת נבחר הודות לניסיונו בהקמת רשתות ידע ושיתוף פעולה בין מוסדות להכשרת מורים ומנחי מורים. המכון מציע תהליך תכנון שיארך תשעה חודשים, ובסיומו עתיד להיחתם הסכם מיזם משותף בין משרד החינוך ומכון מופ"ת, בתמיכת קרן טראמפ. המכון יגייס מנהל לתכנית שיגבש תכנית עבודה מפורטת, כולל לוח זמנים ותקציב, במטרה לחתום על הסכם המיזם המשותף עד ספטמבר 2017, ותחילת ביצוע ב- 2018.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 233