מחקר היבחון את הרפורמה בלימודי מתמטיקה
מחקר שיבחן את הרפורמה בלימודי חמש יחידות במתמטיקה כדגם לרפורמות עתידיות בחינוך ובשירותי המגזר הציבורי
מחקר שיבחן את הרפורמה בלימודי חמש יחידות במתמטיקה כדגם לרפורמות עתידיות בחינוך ובשירותי המגזר הציבורי
בשנת 2012 מספר תלמידי 5 היחידות במתמטיקה בישראל הידרדר לשיא שלילי. פחות מ-8,900 תלמידים בישראל (כ9% בלבד מכלל מסיימי י"ב) סיימו את לימודי המתמטיקה ברמת 5 יחידות, עובדה שהציבה את ישראל בדרג הנמוך ביותר מבין מדינות ה-OECD. הצורך בהרחבת מעגל המצוינות במתמטיקה ומדעים היה קריטי למיצובה של מדינת ישראל בעמדה טובה לקראת הרבע השני של המאה ה-21.
מאז, הודות למאמץ משותף של גורמים בתחומי המדיניות, המחקר, והעשייה בשטח, המגמה השלילית שינתה כיוון. שילוב של יכולות מקצועיות, הסכמה רחבה, ומנהיגות התניע תנופה מחודשת. בשילוב כוחות זה השתתפו עשרות ארגונים, הממשלה, התעשייה, והמגזר השלישי, והודות לכך בשנת 2018 הוכפל מספר בוגרי י"ב המסיימים כיום לימודי חמש יחידות במתמטיקה.
שינוי מערכתי כה חד הוא תופעה יוצאת דופן, וזו עוררה התעניינות בקרב מובילים ואנשי מקצוע בתחומי חינוך נוספים ובמגזר הציבורי. הם מבקשים ללמוד כיצד התחולל השינוי, מה היו מרכיביו, מי עשה מה, מה היו השלבים המכריעים, אילו משוכות צצו לאורך הדרך, וכיצד התמודדו עמן. קרן טראמפ מהווה כתובת לשאלות תכופות אלה, ועד כה ניסינו לחלוק את המחשבות שלנו עם רבים מהשואלים, באמצעות מפגשים ושיחות. הגדלנו לעשות, ופרסמנו ספר ובו אסופה של חקרי מקרה המתעדים את המאמץ ממספר זוויות שונות, אך הנושא טעון מחקר נוסף.
כעת, המכון הישראלי לדמוקרטיה מציע להמשיך בחקר הסוגיה. במסגרת תכנית מחקר חדשה במכון, הם מעוניינים ללמוד מרפורמות מוצלחות במגזר הציבורי בישראל ולהציע תובנות והמלצות לרפורמות עתידיות. הם רוצים לחקור את רפורמת חמש היחידות כחקר מקרה ראשון, ושכרו את שירותיה של דלית שטאובר כדי שתעמוד בראש המחקר. שטאובר, לשעבר מנכ"לית משרד החינוך, וחברה במועצה המייעצת לקרן טראמפ, תבחן רפורמות קודמות במערכת החינוך, תזהה דפוסים וקריטריונים, ותשתמש בהם כדי לחקור לעומק את הצלחתה של רפורמת חמש היחידות.
באמצעות ראיונות עם מובילי רפורמות קודמות וגורמים שהשתתפו ברפורמת חמש היחידות, המחקר ישאף לעצב דגם עבור רפורמות מוצלחות נוספות. המחקר ינוהל על ידי ועדת היגוי שחבריה יהיו ענת גופן ואדם ניר מהאוניברסיטה העברית; גילה בן-הר, לשעבר מנכ"לית המרכז לטכנולוגיה חינוכית, ורון צור, לשעבר ראש מטה הרפורמה בנציבות שירות המדינה. הממצאים יוגשו בדו"ח שיודפס וגם יעלה בגרסה מקוונת. הדו"ח יוצג בפני הקהילה המקצועית והציבור הרחב בכנס פורום קיסריה להתוויית מדיניות כלכלית לאומית העוסק בכלכלה וחברה שיתקיים בשנת 2020.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 329