כנס רשתות מקצועיות לשיתוף פעולה וידע 2015
קרן טראמפ מגבירה את פעילותה כגורם מכנס בין שותפיה באמצעות בניית רשתות מקצועיות שיעודדו שיתוף בידע, לימוד הדדי ופעולה משותפת
קרן טראמפ מגבירה את פעילותה כגורם מכנס בין שותפיה באמצעות בניית רשתות מקצועיות שיעודדו שיתוף בידע, לימוד הדדי ופעולה משותפת
ייחודה של קרן טראמפ בכך שהיא ממוקדת בהשגת יעד מוגדר ומדיד, והוא שיפור ההוראה על-מנת להביא לכך שיותר תלמידים יסיימו את לימודיהם בבית-הספר התיכון במגמות המתמטיקה והמדעים המוגברות. תיק המענקים של הקרן משקף מטרה ממוקדת זו, ואף על פי שכל אחד מהפרויקטים הנתמכים הוא עצמאי, לכולם מטרה אחת משותפת. כתוצאה מכך, נראה שעליהם לשתף פעולה ביניהם כדי למנוע כפילויות, לתאם ביניהם את חלוקת העבודה, לפתח סטנדרטים אחידים ולאגם משאבים.
בדו"ח המשוב [Grantee Perception Report] שהזמינה הקרן (CEP The Center for effective Philanthropy) ב-2014, מקבלי המענקים של הקרן ושותפיה הבהירו באופן חד-משמעי כי הם מצפים מהקרן שתיזום דרכים ליצירת קשר ביניהם. 74% משותפיה הביעו את רצונם שהקרן תגביר את מאמציה לחבר בין מקבלי המענקים והשותפים. לשאלה אילו סוגים של אירועים יהיו לדעתם היעילים ביותר עבור ארגוניהם, 85% ציינו בראש ובראשונה אירועים לשיתוף ידע כללי, ו-81% השיבו כי קבוצות קטנות המתמקדות בנושא מסוים יהיו אפקטיביות אף יותר.
כדי לענות על צורך זה, להגביר את האפקטיביות ולעודד את יכולת הקיום המתמשך של התכניות הנתמכות על ידי הקרן, אנו ממליצים כי בשלב זה הקרן תתחיל לתפקד כגורם המכנס (convener). לשם כך נזמין מספר רשתות של אנשי מקצוע מקרב מקבלי המענקים שלנו ושותפינו, כדי שידריכו וינחו את שיתוף הפעולה והלמידה ההדדית בין הגופים השונים הנתמכים על ידי הקרן.
תפקיד של גורם מכנס הוא תפקיד שקרנות אסטרטגיות בעולם לוקחות על עצמן, מתוך הכרה בכך שביכולתן לרתום את כולם למטרה המשותפת ולספק סביבה לא-תחרותית שבה חולקים ידע ומשתפים פעולה. התכנית המוצעת תופעל כפיילוט בשנת 2015 כדי לאפשר לנו לעקוב אחר ההתקדמות באופן צמוד. התכנית כוללת אִשכּוּל-רשתות, ירידים של חילופי ידע, קבוצות של אנשי מקצוע בעלי תפקידים מקבילים, ופורום בכירים.
א. אשכול-רשת פירושו רשת של שחקנים המפעילים תכניות דומות ביישובים שונים ועבור קהלי יעד שונים. הם ייתרמו מכך שיהיו להם סטנדרטים משותפים ומומחיות משותפת, ומאיגום משאביהם. ב-2015 בכוונתנו לכנס חמישה אשכולות-רשת; כל אחד מהם יקיים סדרה של 4 מפגשים שבהם הם ילמדו זה על עבודתו של זה וכן על תכניות דומות המתקיימות בחו"ל; יאתרו נושאים עיקריים לשיתוף פעולה; יפתחו מינוח אחיד; וישתדלו לחבר נייר משותף המגדיר את הסטנדרטים שהם חולקים, וכן להניע הערכה משתפת וכוללת של התכניות שהם מקיימים.
אשכולות-הרשת ב-2015 יכללו את הפעילויות הבאות:
ב. יריד של חילופי ידע הוא מפגש בין מפתחים ובין מפעילים השוקדים על שלבים שונים של "פס הייצור", אך חולקים ביניהם יעד משותף. במפגשים אלה המפתחים (אוניברסיטאות ומוסדות חינוך), אשר עד כה פיתחו תכניות ניסיוניות בקנה מידה קטן יתוודעו אל לקוחות פוטנציאליים (עיריות, רשתות של בתי-ספר, מחוזות), וילמדו כיצד להתאים את המוצרים שלהם לצרכים הספציפיים ולצריכה בהיקף גדול יותר. הלקוחות, הרגילים להשתמש בעיקר ביכולות הקיימות בתוך ארגוניהם, יתוודעו לשירותים איכותיים אשר, אם יאומצו, יכולים להעלות באופן משמעותי את רמת ביצועיהם.
ב-2015 בכוונתנו לכנס שני ירידים של חילופי ידע:
ג. קבוצות של בעלי תפקידים מקבילים. אלה יהיו סדנאות התמחות שנקיים עבור אנשי מפתח בתכניות שהקרן משקיעה בהן, שהמכנה המשותף ביניהם הוא התפקיד שאותו כל אחד מהם ממלא בתכנית של ארגונו. בסדנאות אלה נעודד את המשתתפים לספר על דרכי העבודה שלהם ולהמשיג אותן; לנסח סטנדרטים משותפים ומינוח אחיד, וללמוד מעבודה דומה המתבצעת בתכניות אחרות. ב-2015 בכוונתנו לכנס קבוצה של מלווים פדגוגיים למורים חדשים, וקבוצה של מורים המשתמשים בפיתוחים חדשים בתחום חומרי הלימוד ושיטות ההוראה, ועוד.
פורום הבכירים יהיה אירוע שנתי יוקרתי שיכנס את ראשי ארגונים שיחד עמם אנו פועלים, במטרה להגביר את מעורבותם בהובלת עבודתנו המשותפת; להעמיק את הבנתם ביחס לאסטרטגיה של קרן טראמפ ולתפקידם החיוני בהגשמתה; לפשט תהליכים של חבירה ושיתוף פעולה ביניהם; ולעודד אותם להרחיב את היקף התכניות שהם מיישמים בתמיכתנו, ולקיים אותן באופן מתמשך במסגרת ארגוניהם ובכלל מערכת החינוך.
הציפייה היא כי ב-2016, לאחר שנה של פעילות מאומצת ומגוונת של הקרן כגורם מכנס, תשתפר יכולתנו להעריך מה פועל היטב ומהן ההשלכות התפעוליות והפיננסיות שחלות על הגורם המכנס. במהלך השנה נקיים מעקב אחר היתרונות והחסרונות של דגם המושתת על עבודה פנים-ארגונית לעומת הזדקקות למיקור חוץ, ונזמין את המשתתפים, באמצעות הערכה חיצונית, לתת לנו משוב על התהליך המכנס, כדי לנסח המלצות לשלבים הבאים.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 159