חוברת הדרכה בנושא ניהול מבוסס נתונים
חוברת הדרכה בנושא: ניהול מבוסס-נתונים של התכניות העירוניות לקידום המצוינות במתמטיקה
חוברת הדרכה בנושא: ניהול מבוסס-נתונים של התכניות העירוניות לקידום המצוינות במתמטיקה
על מנת לאפשר למצוינות בהוראה ובלמידה לשגשג בבתי הספר, בנתה קרן טראמפ שותפויות עם 25 רשויות מקומיות. כאשר הרשויות נערכו לבניית תכנית לקידום מצוינות בעירן, כל אחת מהן התבקשה לאסוף ולנתח נתונים בסיסיים בנוגע למגמות המתמטיקה ברמת חמש יחידות הפועלות בבתי הספר שבבעלותן, כדי לזהות מגמות, צרכים, הזדמנויות, וחסמים למימוש יעדי התכנית העירונית. הנתונים הללו כללו מידע אודות התלמידים, המורים וגם ההורים, וכן על תכניות קיימות ומשאבים נוספים. במרבית הפעמים נדרש מאמץ רב לאיסוף הנתונים, שכן עד אז לא בוצע ברשויות איסוף נתונים באופן שיטתי. במקרים רבים, מינהל החינוך נאלץ לפנות לכל אחד מבתי ספר בנפרד כדי לקבל מהם מידע.
בקורס שהתקיים באוניברסיטת תל אביב עבור מנהלי המצוינות ברשויות המקומיות עלתה הבעייתיות הטמונה במצב זה. מנהלי התכניות ציינו על כך שהם אינם מומחים לניתוח נתונים, וכי הרשויות שאותן הם מייצגים לא מנוסות בתהליכי קבלת החלטות מבוססי-נתונים. בתפקידם הנוכחי, הם נחשפו ליתרונות בתכנון המבוסס על נתונים ועל תחזיות, ולערך הרב של דיון בנתונים אלה עם עמיתיהם. עם זאת, התחוור להם שהם חסרים את הידע, הכישורים והכלים הדרושים, וכן סביבה מקצועית תומכת, כדי שתהליך קבלת החלטות מעין זה יהפוך לחלק בלתי נפרד משגרת העבודה.
כדי להתמודד עם האתגר, פנתה הקרן לעמותת פרויקט נובה המתמחה בהכשרת צוותים במגזר השלישי בהטמעת תרבות של ניהול מבוסס-נתונים. נובה הציעה לקיים תהליך למידה יחד עם הרשויות המקומיות כדי לפתח חוברת הדרכה שתסייע להן לשפר את יכולתן לקיים תהליכי קבלת החלטות מבוססי נתונים. החוברת תכלול פורמטים ומודלים לניהול מבוסס נתונים, אשר יעזרו לפשט את תהליך האיסוף, יאפשרו הצגת תוצאות בפורמט אחיד, עיבוד הנתונים, הפקת דוחות והסקת מסקנות רוחביות עבור כל רשות.
בשלב ראשון יראיינו נציגים של נובה חמישה ממנהלי התכניות העירוניות לצורך מיפוי צרכים. בהמשך יקיים הארגון שתי סדנאות עבור 10-15 איש במטרה להבין אילו דוחות, עיבוד נתונים ותחזיות הם צריכים, ולהתחיל לפתח יחד עמם פתרונות לצרכים שאותרו. בעקבות סדנאות אלה, אנשי נובה יחברו חוברת הדרכה ויציגו אותה למשתתפים לצורך קבלת משוב. בשלב השני, כל רשות מקומית תלוּוֶה באופן פרטני על ידי אנשי נובה שיסייעו לה ביישום.
לסיכום התהליך בסוף שנת 2019 יתקיים יום עיון עבור 40 נציגי אגפי מינהל החינוך ברשויות המקומיות בארץ, ובו יוצג המדריך, יילַמדו חקרי מקרה ייחודיים, וידונו בלקחים שהופקו לאורך התהליך.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 334