תוצאות מבחן פיז"ה 2022 בחברה הערבית והצעדים הנדרשים
העלאת המודעות בקרב 30 רשויות מקומיות בחברה הערבית לחשיבות הטיפול בתוצאות של מבחן פיז"ה 2022 במתמטיקה
העלאת המודעות בקרב 30 רשויות מקומיות בחברה הערבית לחשיבות הטיפול בתוצאות של מבחן פיז"ה 2022 במתמטיקה
התוצאות שהשיגו התלמידים דוברי הערבית במבחן פיז"ה 2022 במתמטיקה נמוכות ב-98 נקודות מתוצאות התלמידים דוברי העברית (על-פי ה-OECD, כל 20 נקודות משקפות פער של שנת לימודים). זהו שיפור מסוים לעומת מחזור 2018 של מחקר פיז"ה, שבו הפער היה 111 נקודות. אולם, מבדיקה מעמיקה של תוצאות התלמידים בעלי ההישגים הגבוהים (רמות 6-5), לא נמצא כל שיפור, ושיעור המצטיינים בקרב התלמידים דוברי הערבית נמוך ביותר ועומד על 0.5% לעומת 10.5% בקרב דוברי העברית. בנוסף, מאז 2018, חלה ירידה מ-0.9% ל-0.4% בשיעור התלמידות דוברות הערבית הנמנות עם קבוצת התלמידים בעלי ההישגים הגבוהים.
על רקע הפערים הנמשכים, החל מ-2019 החלה הקרן לפעול באופן ממוקד בחטיבות הביניים בחברה הערבית. אנשי מט"ח פיתחו תכנית מקוונת (Top Online) שנחשפו אליה 1,800 תלמידים ב-66 חטיבות ביניים. משימות למידה שפותחו בטכניון, במכון ויצמן ובאוניברסיטת חיפה תורגמו לערבית ויושמו ב-33 קהילות למידה מקצועיות בתשע רשויות ערביות, בהשתתפות 585 מורי מתמטיקה מהחברה הערבית. הציפייה הייתה שייראה שיפור בתוצאות מבחן פיז"ה ב-2022, אך להפתעתנו לא חל כל שיפור.
כדי לעמוד על הסיבות למבוי הסתום, כינסנו פגישה ייעודית בהשתתפות מומחים, מנהלי בתי ספר ומורים. הפגישה נערכה במסגרת מפגש נרחב יותר של בעלי עניין שקיימנו לאחרונה, ובו הוצגו תוצאות מבחן פיז"ה 2022. ההשערות שהעלו המשתתפים היו שהתוצאות הנמוכות מצביעות על כך שמאמצינו בקרב המורים לא הגיעו אל התלמידים בהיקפים הרצויים; שהתלמידים חסרי מוטיבציה להשקיע במבחן הערכה חסר השלכות מעשיות; או שקיים מחסום שפה כתוצאה מדיגלוסיה [בשפה הערבית] ומתרגום.
אנו סבורים שסוגיה זו דורשת בדיקה מעמיקה יותר. לכן, הזמנו מחקרים להערכת הידע ולהדמיית תרחישי מבחן בקרב תלמידים דוברי ערבית. כמו כן, פנינו למכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל- אביב, וביקשנו שישתפו את תוצאות פיז"ה עם ראשי רשויות מקומיות ערביות ויעודדו אותם לנקוט פעולה. המכון הוא שותף ותיק של הקרן, וביחד הקמנו את רשת ערי מצוינות, שבין חבריה נמנות 28 רשויות מקומיות ערביות. אנו מצפים שהקשרים הקרובים שהתפתחו בין המכון ורשויות אלו יובילו לנקיטת הצעדים הדרושים.
המכון נענה לפנייתנו ומציע לשתף 30 רשויות מקומיות בפעילות להגברת המודעות, שתתמקד תחילה בראשי הרשויות, ובהמשך בראשי אגפי החינוך המקומיים ובמנהלי בתי ספר. הפעילות תכלול מפגשים וסדנאות אזוריות. כדי להמריץ ולעורר מוטיבציה סביב הנושא, אנשי המכון מציעים לארח את אירוע הסיום של תחרות במתמטיקה יישומית ל-500 תלמידים דוברי ערבית הלומדים בכיתות מצוינות. כמו כן, הם מציעים לכנס ועדה מייעצת (כחלק מקבוצת עבודה של קולקטיב אימפקט) שתורכב מאנשי חינוך ערבים ומבעלי עניין מחברות הייטק ומארגוני החברה האזרחית שינטרו את תהליך ההתקדמות. הוועדה תכין דוח שבו ינתחו את הסיבות לפער המתמשך, ויציגו שורה של המלצות לשיפור.
השאיפה היא שפעילות זו תסייע ל-300 תלמידים להגיע לרמות הגבוהות (6-5) עד 2025, כלומר לשיפור מ-0.5% ל-1%.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 564