שני מושבי חינוך במסגרת הכנסים השנתיים ב-2023 ו-2024
מושבי חינוך במסגרת הכנסים השנתיים של המכון הישראלי לדמוקרטיה
מושבי חינוך במסגרת הכנסים השנתיים של המכון הישראלי לדמוקרטיה
מדי שנה במהלך 29 השנים האחרונות, המכון הישראלי לדמוקרטיה מקיים כנס שבו עולות לדיון סוגיות חשובות בכלכלה ובחברה בישראל. זהו פורמט ייחודי שבו לוקחים חלק שרי ממשלה, פקידים בכירים בשירות המדינה, מנהלים בכירים במגזר העסקי ודמויות מובילות בחברה האזרחית. מושבי הכנסים מתוכננים היטב בהתבסס על מחקרים וניירות עמדה שאותם מכינים מראש. הדיונים בכנסים זוכים לסיקור נרחב בתקשורת ומשפיעים על המדיניות הציבורית ברמה הארצית.
לפני שנים אחדות פנינו למכון הישראלי לדמוקרטיה והצענו שמושב אחד בכנס השנתי יוקדש לנושא החינוך. עד אז, נושאי חינוך נכללו אמנם מדי פעם אך כמעט ללא כל השתתפות של נציגי משרד החינוך. המכון הישראלי לדמוקרטיה ערך סדרת מחקרים שבחנו את ההשפעות של רפורמת חמש יחידות מתמטיקה על ההשכלה הגבוהה ועל מדיניות החינוך (על ידי מענקים מהקרן). מחקרים אלה הוצגו במסגרת מושב של הכנס שהוקדש לחינוך, שהיה מאז למרכיב קבוע בכנסים השנתיים של המכון.
לקראת הכנסים שיתקיימו ב-2023 ו-2024, המכון מציע לערוך שני מחקרים שיבדקו לעומק את הדפוסים המתפתחים של מעבר ממערכת החינוך למעגל העבודה. בדגש מיוחד על תעשיית ההייטק, מחקר האורך הראשון יבדוק מה הם המאפיינים של מי ש"קופצים" מהרקע הסוציואקונומי הנמוך ביותר אל ההייטק ואל רף ההכנסות העליון. בראש צוות המחקר תעמוד קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל לשעבר, והמחקר ישתמש ב'ביג דאטה' לצורך ניתוח סטטיסטי של נתוני דמוגרפיה, תעסוקה, מגורים והשכלה. היעד הוא לזהות מאפיינים ייחודיים התורמים ליכולת להגיע לפסגה בהצלחה כה רבה.
המחקר השני, בהובלת יותם מרגלית, ינתח את המיומנויות הספציפיות הדרושות בשוק העבודה כיום, ובייחוד את המיומנויות הרלוונטיות להייטק. המחקר יבחן את השינויים שהתחוללו מאז מגפת הקורונה ואת השפעתם על שוק העבודה. מחקרים קודמים שנערכו במשך השנים הצביעו על החשיבות הגוברת של מיומנויות כגון פתרון בעיות, עבודת צוות, חשיבה ביקורתית ולמידה עצמאית. הממצאים של שני המחקרים, שיוגשו במתכונת של דו"ח מקוון, יוצגו בכנסים השנתיים של המכון הישראלי לדמוקרטיה ב- 2023 וב-2024, ויופצו בקרב הקהילה המקצועית והציבור הרחב.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 512
לפני שנים אחדות פנינו למכון הישראלי לדמוקרטיה והצענו שמושב אחד בכנס השנתי יוקדש לנושא החינוך.
לקראת הכנסים שיתקיימו ב-2023 ו-2024, המכון מציע לערוך שני מחקרים שיבדקו לעומק את הדפוסים המתפתחים של מעבר ממערכת החינוך למעגל העבודה.
הממצאים של שני המחקרים, שיוגשו במתכונת של דו"ח מקוון, יוצגו בכנסים השנתיים של המכון הישראלי לדמוקרטיה ב- 2023 וב-2024.