עמותת בוגרי 8200
הזנקת תכנית חינוכית להוראת הקיברנטיקה בבתי הספר העל-יסודיים בישראל
הזנקת תכנית חינוכית להוראת הקיברנטיקה בבתי הספר העל-יסודיים בישראל
סוכנויות הביטחון הלאומי בישראל בונות כעת יכולת סייבר ולוחמת סייבר שתאפשר להן לפקח על תקשורת מחשבים, להגן על תשתיות לאומיות מפני פריצות מחשב וכו'. למיזם זה צפויה להיות השפעה מתפשטת על תחומים רבים בחיים בישראל. לדוגמה, לבוגרי גופים אלה יהיו הכישורים והניסיון הנכונים להקים חברות סטארט-אפ ולנצל את הידע שלהם כדי לבנות קו חדש של מומחיות הייטק בישראל. כהכנה וציפייה להתפתחות שכזו, הממשלה ואוניברסיטת בן-גוריון מתכננות כעת פארק הייטק חדש, ליד מתקן המודיעין הצבאי המתוכנן בדרום הארץ.
לכן, הביקוש החדש ממערכת הביטחון עשוי להשפיע גם על מערכת החינוך, שכן מאות בוגרי תיכון עוברים סינון וגיוס לשירות צבאי לביצוע תפקידי סייבר. הצעדים הראשונים כבר ננקטו במערכת החינוך לפני שנתיים, כאשר עשרות תלמידי תיכון מהפריפריה הדרומית הצטרפו לפעילויות מחשב מתקדמות מחוץ לתוכנית הלימודים. הם מקבלים ליווי מבוגרי יחידות צבאיות כחלק משיתוף פעולה עם קרן רש"י. החלו גם דיונים ראשוניים מול משרד החינוך, שהובילו לפיילוט של מסלול לימוד חדש בתיכון שיוקדש לסייבר.
ההתפתחות המתהווה הזו היא שנויה במחלוקת בקרב מומחי חינוך, והיא יכולה להיות אתגר או הזדמנות עבור האסטרטגיה של קרן טראמפ. מתנגדי מגמה זו טוענים שבתי ספר צריכים להימנע מהוראת הכשרה מקצועית ספציפית ולהתמקד בכישורים הבסיסיים. לנו בקרן טראמפ יש עניין רב בהשלכות החינוכיות של פרויקט זה, כל עוד הוא מגדיל ולא מקטין את השתתפות התלמידים במתמטיקה ומדעים מתקדמים. לכן, בחודשים האחרונים עמדנו בקשר עם מובילי מיזם זה כדי ללמוד על התוכניות העתידיות שלהם.
בעקבות דיונים אלו, התבקשנו כעת לסייע בייסוד עמותה שתוביל את הפיילוט של מסלול הלימוד החדש בתחום הקיברנטיקה. בשנה הקרובה, וכשלב הכנה, אגודת בוגרי יחידת 8200 תגייס מנהל פרויקט שיתכנן תכנית חינוכית, הכוללת פיתוח חומרי לימוד ייחודיים, הכשרת מורים וגיוס מורי מתנדבים מתעשיית ההייטק, האקדמיה והצבא. בשלב שני ועם הקמת העמותה החדשה, שואפים מובילי הפרויקט, בשיתוף פעולה עם משרד החינוך, להרחיב את יישום התכנית מ-12 בתי הספר הפועלים כיום ל-40 בתי ספר ברחבי הארץ.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 109
**עדכון: בפועל, התכנית התקדמה בקצב גבוה מהמצופה, בשיתוף פעולה עם קרן רש"י, משרד הביטחון, משרד החינוך ותעשיית ההייטק. עקב כך הומלץ לבטל את המענק.