משרד חינוך, עמותת מעוז וחברי ועדת פרלמוטר בונים תכנית יישום של החלטת ממשלה 172
הקמת מינהלת שתוביל בניית תכנית עבודה משותפת לפתיחת 300 כיתות מצוינות חדשות בחטיבות הביניים בפריפריה החברתית
הקמת מינהלת שתוביל בניית תכנית עבודה משותפת לפתיחת 300 כיתות מצוינות חדשות בחטיבות הביניים בפריפריה החברתית
בישראל, רק במחצית מחטיבות הביניים יש כיתות מצוינות (כ-500 מתוך 1,000). בכיתות אלה לומדים תלמידים בעלי מוטיבציה גבוהה ויכולת ללמוד מתמטיקה מתקדמת ולפתח יסודות מוצקים בפיזיקה ובמדעי המחשב. בוגרי כיתות אלה נוטים יותר להצטיין במבחן פיז"ה ולעתים קרובות בוחרים במסלולים של חמש יחידות במקצועות אלה בתיכון. לאחר מכן, הם ממשיכים לשרת ביחידות הטכנולוגיות של צה"ל, לומדים הנדסה ומדעים באוניברסיטה ומועסקים בתפקידי מו"פ בהיי-טק.
ועדת פרלמוטר התכנסה בשנת 2022, במטרה לגבש מדיניות להגדלה משמעותית ולשילוב אוכלוסיות מגוונות במגזר ההיי-טק הישראלי. המלצתה העיקרית של הוועדה בתחום החינוך הייתה לפתוח כיתות מצוינות בבתי ספר נוספים, בדגש מיוחד על הפריפריה החברתית, החברה הערבית ועל תלמידות. הוועדה הגישה את המלצותיה לממשלה הקודמת והממשלה הנוכחית החליטה ליישמן.
המטרה העיקרית מאחורי החלטת הממשלה היא להגדיל את שיעור המועסקים בהייטק מ-9% בשנת 2017 ל-15% בשנת 2027. הוקצה תקציב של 750 מיליון ש"ח לחמש שנים המיועד לתכניות ותמריצים, החל מחטיבות ביניים ועד להשכלה גבוהה והכשרה מקצועית. התכנית המוצעת לחטיבות הביניים כוללת פתיחה של 300 כיתות מצוינות נוספות בפריפריה החברתית בישראל בשלוש השנים הקרובות.
לצורך יישום התכנית, משרד החינוך פרסם קול קורא לבתי ספר שהוזמנו להגיש מועמדות להצטרף לתכנית. בתי הספר היו צריכים לוודא שיש בין כתליהם מורים שהוכשרו להוראת מתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב. משרד החינוך מצידו התחייב לממן את הכיתות החדשות. בנוסף, הם היו זכאים לתמריצים כספיים עבור הוראת פיזיקה ומדעי המחשב ברמה של חמש יחידות בתיכון, וכן עבור פתיחת כיתות שבהן לפחות 50% מהתלמידות הן בנות.
אולם בפועל, רק 118 בתי ספר נענו לקול הקורא ומנהליהם השתתפו בכנס ייעודי כדי ללמוד על התכנית. בשל מחסור במורים, רק 94 מתוכם הצליחו לעמוד בקריטריונים. לאחר פתיחת כיתות המצוינות החדשות ב-94 בתי הספר, התברר שבמקרים רבים רמות ההוראה והלמידה נמוכות מאוד. אוכלוסיית היעד של התכנית הגיעה מרקעים מורכבים ביותר, ופערי הידע הבסיסיים גדולים מאד.
בהתייעצויות בין משרד החינוך, משרד האוצר, ועדת פרלמוטר וקרן טראמפ, הוסכם כי התכנית זקוקה לניהול צמוד. יש לדייק את אוכלוסיית היעד, להרחיב את היקף התמיכה הרגשית, לשפר את הכשרת המורים, ולשדרג משמעותית את המעקב וההערכה המתמשכים אחר נתונים. התאמת התכנית לאוכלוסיות מגוונות עם צרכים שונים תדרוש אף היא תשומת לב מיוחדת.
לכן, החלטנו לפנות לעמותת מעוז, על מנת לקבל סיוע מקצועי בשיפור ניהול התכנית. עמותת מעוז, שהוקמה בשנת 2011 על ידי ג'פרי שוורץ, מפעילה תכניות מנהיגות עבור בכירים בדרג הביניים מהמגזר הציבורי, הרשויות המקומיות והמגזר העסקי, התקשורתי והחברתי. הם גם מציעים לבוגרים נבחרים תמיכה מקצועית מתמשכת ביישום החזון והתכניות שלהם.
מירב זרביב, מנהלת מינהל מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך, האחראית על כיתות המצוינות היא בוגרת תכנית מעוז. זרביב כיהנה בעבר כראשת יחידת המחקר והפיתוח של המשרד. בתיאום איתה, מעוז מציעה ליצור מאגר נתונים של תלמידים, מורים, כיתות ובתי ספר בהם פועלות כיתות מצוינות. תוך מספר חודשים הם יכינו ויפיצו לקהילה המקצועית דוח מפורט על המצב הנוכחי, האתגרים, הפוטנציאל להתרחבות והשותפים הרלוונטיים.
לאחר מכן, מעוז תכנס צוות בשיתוף משרד החינוך, אשר ימנה צוות תפעולי ייעודי, שיעבוד בשיתוף עם מעוז והקרן. צוות זה יקבל ייעוץ מוועדת היגוי שתכלול נציגים מההיי-טק, משרד האוצר, האוניברסיטאות והרשויות המקומיות. הציפייה היא כי יחידות רלוונטיות במשרד החינוך, בפרט אלו האחראיות על מורים ופדגוגיה, יצטרפו אף הן לוועדת ההיגוי של הפרויקט.
ביחד, הם ינתחו את הנתונים ויגישו תכנית עבודה תלת שנתית ליישום ההרחבה, במטרה להגיע ל-300 בתי ספר. עד ינואר 2025, הצוות המשותף ישיק מחדש את התכנית לצד פרוטוקול ניהול יעיל שיתמוך ביישום ויקל על שיתופי פעולה נחוצים. התכנית תתבסס על הדו"ח ותכלול נתוני התקדמות לגבי תלמידים, מורים, כיתות ובתי ספר.
התכנית תוערך באמצעות מדידת ביצועי התלמידים ב-300 כיתות המצוינות הנוספות. מדדי ההצלחה יתייחסו לשיעורי ביצוע גבוהים (רמות 5-6) במתמטיקה בסולם פיז"ה, כמו גם להעלאת שיעור התלמידים שיסיימו במסלול בגרות הייטק, הכולל חמש יחידות במתמטיקה, אנגלית, פיזיקה ו/או מדעי המחשב.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 580