מאז הסגרים בבתי הספר במהלך המגפה בשנת 2020, אנו עדים לירידה בהישגים של תלמידות ברמות הגבוהות של מבחן פיז"ה במתמטיקה. ירידה זו נמצאת בהלימה עם דיווחים על רמות גבוהות יותר של לחץ וחרדה וירידה בביטחון העצמי ובתפיסת המסוגלות בקרב תלמידות. מאז פרצה המלחמה בעזה, מדדים של מצוקה רגשית ופחד מהעתיד נמצאים במגמת עלייה, בעיקר בקרב בנות.
קשיים אלו מתווספים למצב הלא מאוזן ממילא בכיתות מצוינות בחטיבות הביניים, בהן תלמידות מהוות מיעוט של כ-30%. שיעור זה תואם את שיעור התלמידות המצטיינות במבחני פיז"ה. מחקרים מראים כי אי-השוויון הזה מושפע מהנטייה של הורים ומורים להעדיף בנים בכל הנוגע למצוינות במתמטיקה ובמדעים.
כדי להתמודד עם מגמה זו, הממשלה החליטה לאחרונה לתמרץ בתי ספר לפתוח כיתות מצוינות שבהן לפחות 50% תלמידות. עם יישום מדיניות חדשה זו, בתי ספר צפויים לעשות מאמצים משמעותיים לגייס יותר תלמידות למסלולי המצוינות, לעקוב אחר התקדמותן ולפעול להפחתת שיעורי הנשירה. על המורים תהיה האחריות להתאים את הגישה הפדגוגית שלהם ולספק את החונכות והתמיכה שיידרשו.
כהכנה למדיניות החדשה, פנינו למרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן, שותף ותיק של הקרן בהכשרת מורים למתמטיקה בתיכון לשימוש בדפוס חשיבה מתפתח ובכלים מוטיבציוניים במסלול חמש היחידות בתיכון. אנשי מיטיב מציעים כעת לפתח קורס קצר מועד למורים למתמטיקה בחטיבות הביניים. הקורס יכלול עזרי למידה וכלים פדגוגיים שיסייעו למורים להתגבר על חסמים רגשיים של תלמידות והטיות שלהם עצמם, במטרה לצמצם פערים מגדריים.
תכני הקורס יעסקו בפדגוגיה ממוקדת מגדר ויכללו טכניקות להפחתת מתח וחרדה בהתמודדות עם נושאים מורכבים וכן לפני מבחנים. יפותח קורס הכולל 10 מערכי שיעור, שיתמקדו במוטיבציה, מטרות חיים, ביטחון, מודלים לחיקוי, אתיקה ותחושת שייכות. מערכים אלה מיועדים לשימוש המורים לפני ואחרי שיעורי המתמטיקה.
המורים המשתתפים ידורבנו לאמץ פדגוגיות כלליות הידועות כיעילות יותר עבור תלמידות, כגון למידה קבוצתית ולמידת עמיתים, השתתפות פעילה בשיח בכיתה וקבלת משוב אישי. תשומת לב מיוחדת תינתן לאופן שבו מורים מגיבים לטעויות של תלמידות, והם יצוידו בכלים שיעזרו לתלמידים ללמוד מטעויות מבלי לאבד ביטחון.
בנוסף, יוכשרו המורים להשתמש בכלי אבחוני המודד את מוכנותן הרגשית של התלמידות למסלול חמש היחידות בתיכון. כלי אבחון זה, שפותח על ידי מיטיב בשיתוף עם המרכז לטכנולוגיה חינוכית בתמיכת הקרן, יורחב כעת ויכלול מדדים ספציפיים של סטריאוטיפים מגדריים, תחושת שייכות לתחום המתמטיקה וציפיות קריירה של תלמידות.
מרכז מיטיב מתכנן להציע את הקורס ל-600 מורות ומורים למתמטיקה בחטיבות ביניים בכיתות מצוינות. המשתתפים ייבחרו מתוך המורים שכבר הוכשרו ללמד משימות מתמטיקה יישומית של פיז"ה. הקורס יכלול 15 שעות לימוד. ההערכה תתמקד בהצלחה בהפחתת חרדה ושיעורי נשירה בקרב תלמידות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 573