הוספת 40 הקבצות א' משודרגות ב-15 חטיבות ביניים בחברה הערבית, במחוז המרכז
הוספת 40 הקבצות א' משודרגות ב-15 חטיבות ביניים בחברה הערבית, במחוז המרכז
הוספת 40 הקבצות א' משודרגות ב-15 חטיבות ביניים בחברה הערבית, במחוז המרכז
ביוני 2020 הקרן אישרה למכון ברנקו וייס מענק עבור תכנית להטמעת משימות של מתמטיקה שימושית ב-240 כיתות מצוינות והקבצות א' משודרגות בחטיבות ביניים במחוז המרכז. כשיישום התכנית החל, היה לה ביקוש עצום מצד בתי-ספר דוברי עברית. השנה, 500 מורים ב-20 קהילות למידה מקצועיות משתתפים בהשתלמויות, ו-300 מהם כבר מיישמים את המשימות בכיתותיהם.
במחוז המרכז יש 23 חטיבות ביניים בערים ערביות, בהן לומדים 10,700 תלמידים. הכוונה הייתה לכלול אותם בתכנית אך עד מהרה התברר שקיימים פערים גדולים ברמת הידע המתמטי בין בתי-ספר של דוברי עברית ודוברי ערבית. רק 27% מהתלמידים דוברי הערבית לומדים בכיתות מצוינות ובהקבצות גבוהות, לעומת 68% מהתלמידים בבתי-ספר דוברי עברית. יתרה מזאת, רק 7.9% מהתלמידים דוברי הערבית משלימים את לימודיהם בכיתה י"ב במגמת חמש יחידות מתמטיקה לעומת 25% מהתלמידים דוברי העברית.
על-פי מכון ברנקו וייס ומחוז המרכז, פערים אלה נובעים מגורמים שונים: בבתי-הספר בחברה הערבית יש מעט מאוד חלוקה להקבצות ולא מתקיימות ישיבות צוות קבועות של מורי המתמטיקה; למורים למתמטיקה אין בהכרח הכשרה מתאימה ללמד חשיבה מתמטית מסדר גבוה; המורים נוטים להשתמש בספרי לימוד ישנים ולא משתמשים בכיתותיהם בחומרי לימוד דיגיטליים הכוללים חשיבה מתמטית מסדר גבוה בהקשרים של מתמטיקה שימושית. בנוסף, רבים מהתלמידים דוברי הערבית מתמודדים עם אתגרי אוריינות ספציפיים המקשים עליהם לפתור בעיות מילוליות מורכבות.
אנשי המקצוע במחוז מרכז עובדים עם מורים דוברי ערבית כדי לצמצם פערים אלה ולחזק אצלם ידע וטכניקה במתמטיקה. לדבריהם, המורים מוכנים כעת לשלב הבא – פתיחת כיתות מצוינות שבהן יתחילו ליישם משימות של מתמטיקה שימושית. אנשי המחוז פנו למכון ברנקו וייס, וזה מציע לערוך תכנית תלת שנתית ב-15 בתי-ספר בערים ערביות בהם לומדים 2,400 תלמידים בשכבת ט' ואין בהם כלל כיתות מצוינות. הם יפתחו 40 הקבצות א' משודרגות בשכבות ח' ו-ט', והמחוז יקצה שתי שעות הוראה תוספתיות בשבוע לכל קבוצה.
בקבוצות אלה, 40 מורי מתמטיקה בכיתות ח' ו-ט' יוכשרו ללמד סדרת משימות המבוססות על מתמטיקה מתקדמת בהקשרים של העולם האמתי. הם יתוודעו לחומרים אלה בשתי קהילות למידה מקצועיות. את הקהילות ינחו אנשי ברנקו וייס לצד מדריכים של המחוז ואנשי מקצוע מגוף אקדמי, שיסייעו למורים לאמץ דרכי הוראה המקדמות מיומנויות של חשיבה מתמטית מסדר גבוה בהתאמה לרמות 6-5 במבחן פיז"ה.
בנוסף, אנשי ברנקו וייס יעבדו עם 15 מנהלים כדי לבצע שינויים ארגוניים בבתי-הספר שבניהולם, ועל ידי כך לחלק את התלמידים במתמטיקה להקבצות על-פי יכולת. כמו כן, הציפייה מהמנהלים היא שיקצו שעתיים שבועיות לישיבות צוות של המורים למתמטיקה. מכון ברנקו וייס ייתן ליווי פדגוגי בבתי הספר אחת לשבועיים בשיתוף רכזי המקצוע ומדריכי המחוז, שיסייעו למורים ליישם את המשימות בכיתותיהם. כמו כן, יארגן המכון כנסים וימי עיון למורים, למנהלי בתי-הספר ולרכזי המקצוע.
יעד התכנית הוא להגיע לכך שעד 2025, 70% מבוגרי כיתות המצוינות והקבצות א' המשודרגות יעברו בהצלחה מבחן דיאגנוסטי שפותח על ידי מט"ח, בהתאמה לרמות המיומנות 6-5 במבחן פיז"ה, ו-35% (836) מתלמידי שכבת ט' ישלימו את לימודיהם בכיתות המצוינות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 478