תוצאות מבחני פיז"ה לשנת 2022 במתמטיקה חשפו ירידה של 32% במספר התלמידות המצטיינות בישראל (לעומת עלייה של 11% בקרב התלמידים). ירידה זו בקרב התלמידות בישראל תואמת מגמות דומות במדינות אחרות בעקבות מגפת הקורונה. נראה כי ירידה זו קשורה לרמות חרדה גבוהות יותר ולקושי בניהול תהליכי למידה עצמאית וויסות עצמי, כפי שדיווחו תלמידות בישראל בתקופת הסגרים בבתי הספר.
ניתן היה לצפות להתאוששות מיידית לאחר המגפה. עם זאת, בשל פרוץ המלחמה, אנו חוששים ממכשולים נוספים בתהליכי הלמידה של התלמידות בישראל. סקרים אחרונים שהועברו בקרב תלמידי ותלמידות חטיבת הביניים מצביעים על כך שתלמידות מודאגות מהסיכויים שלהן להשתלב במסלול חמש יחידות מתמטיקה בתיכון. במקביל, מחקר של מכון אהרן למדיניות כלכלית מציין כי מורים נוטים, באופן לא מודע, לדחוף יותר תלמידים מאשר תלמידות לבחור במסלולי הרמות הגבוהות במתמטיקה.
כדי להתמודד עם הטיה מגדרית לא מודעת זו בקרב מורים, פנינו למרכז לסימולציה בחינוך של אוניברסיטת בר-אילן. המרכז לסימולציה הוא שותף ותיק של הקרן, המתמחה בהעברת סדנאות למורים בהן הם חווים סימולציות מעשיות של הוראה בכיתה. באמצעות תסריטים ושחקנים, המרכז מכשיר כ-4,000 מורים מדי שנה, במימון משרד החינוך.
אוניברסיטת בר-אילן מציעה לפתח 6-8 תרחישי סימולציה, במטרה לחשוף ולהתמודד עם הטיה מגדרית בקרב מורים למתמטיקה בכיתה. במשך שלוש שנים, 400 מורות ומורים למתמטיקה המלמדים בכיתות מצוינות, ושכבר הוכשרו ללמד משימות פיז"ה יישומיות, ישתתפו ב-30 סדנאות, במהלכן יתרגלו ויישמו כלים לשיפור הרגישות המגדרית שלהם. הסדנאות יעסקו באסטרטגיות לניהול הנטייה של בנים להיות אסרטיביים ושל בנות להיות שקטות בכיתה, כמו גם בטיפוח תחושת מסוגלות עצמית, ביטחון ומוטיבציה בקרב תלמידות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 574