כנס בין-לאומי מקוון בנושא מבחן פיז"ה
כנס בין-לאומי מקוון שיעסוק במסגרת הקונספטואלית של מבחן פיז"ה במתמטיקה
כנס בין-לאומי מקוון שיעסוק במסגרת הקונספטואלית של מבחן פיז"ה במתמטיקה
מחקר פיז"ה שהחל בשנת 2000 הציב במרכז הבמה של עולם החינוך את המושגים 'חשיבה מתמטית' ו'יישום ידע מתמטי בהקשרים של העולם האמתי'. במחקרי פיז"ה בחרו לכנות מיומנות זו במונח "אוריינות". גישה זו תומכת בהעברת המיקוד של מערכות החינוך מהפרספקטיבה המסורתית של הסתכלות פנימה, המקדמת ידע בסיסי, טהור ופרוצדורלי אל השקפה המקדמת מתמטיקה אינדוקטיבית, מבוססת חקר, ומידול.
מדינות אחדות, כגון הולנד, יישמו כבר אז חזון דומה (מתמטיקה ריאליסטית) בתכנית הלימודים; לכן התלמידים מהולנד השיגו בדרך כלל תוצאות טובות במבחני פיז"ה. מדינות אחרות, כגון סינגפור, נאלצו להכניס שינויים משמעותיים בתכנית הלימודים ובשיטות ההוראה. סינגפור כבר מ-2003 עורכת שינויים בתכנית הלימודים ובתכניות להכשרת מורים בהתאמה לפיז"ה, והתלמידים בסינגפור מדורגים במקום גבוה בדירוג העולמי. ואולם, יש מדינות, כולל ישראל, שבהן הישגי התלמידים במבחן פיז"ה מדאיגים, אך לא ברמה שמניעה אותן לבצע שינויים מערכתיים.
כעת, כאשר ננקטים צעדים ראשונים לקראת חשיבה מחודשת על השאלה כיצד לשלב בחטיבות הביניים בישראל יכולות יישומיות במתמטיקה, ההתעניינות בנושא זה גוברת. בימים אלה מתהווה קבוצה של חוקרים, מפתחי חומרי לימוד ומורים מובילים, המתמקדת במתמטיקה שימושית, בתמיכת הקרן. בדיונים ביניהם ועם אנשי הקרן, הם מבטאים את רצונם המשותף להעמיק את הבנתם במסגרת המושגית של פיז"ה וללמוד מניסיונן של מדינות אחרות שהחלו בתהליך הזה לפני עשור. השאלות המועלות הן אלה:
מתוך כוונה להתמודד עם שאלות אלה, לאסוף ידע, ולחבור אל שותפים, פנינו לאוניברסיטת חיפה. הם מציעים לקיים כנס בין-לאומי שאליו יוזמנו כמרצים ראשיים כמה מהמומחים המובילים בתחום, כולל הפרופסור למתמטיקה זביגנייב מרסיניאק המכהן כיו"ר משותף של המסגרת המושגית של פיז"ה במתמטיקה וכיהן בעבר כשר המדע וסגן שר החינוך בממשלת פולין; ומרילין גוס, מומחית באוריינות מתמטית מאוסטרליה.
הכנס יתקיים במשך יומיים, ב-7-6 בספטמבר 2020, בהשתתפות 150 איש. היום הראשון יכלול הרצאות ודיונים בפאנל; ביום השני יתקיימו סדנאות שבהן מְפתחים ישראלים יציגו את התכניות שלהם ויקבלו משוב מהאורחים מחו"ל.
כל חומרי הרקע והתכנים של הכנס והסדנאות יעמדו לרשות הקהילה המקצועית במלואם, בתבנית מקוונת, וללא תשלום.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 410