תכנית להעלאת שיעור בוגרי מתמטיקה ברמת חמש יחידות באילת
תכנית מצוינות מתמטית באילת במטרה להעלות את שיעור תלמידי י"ב הניגשים לבחינות הבגרות במתמטיקה ברמת 5 יחידות ל-12% עד 2020.
תכנית מצוינות מתמטית באילת במטרה להעלות את שיעור תלמידי י"ב הניגשים לבחינות הבגרות במתמטיקה ברמת 5 יחידות ל-12% עד 2020.
אילת היא העיר הדרומית בישראל, הממוקמת בקצה הצפוני של ים סוף. יש בה נמל סואן והיא גם עיר נופש ויעד פופולרי לתיירות פנים וחוץ. אוכלוסיית העיר מונה 50,000 נפש, ובהם כ-10,000 מהגרי עבודה. במערכת החינוך העירונית לומדים למעלה מ-9,000 ילדים, והיא כוללת 67 גני ילדים, 10 בתי ספר יסודיים, ו-6 בתי ספר תיכוניים. מתוך 535 תלמידי י"ב בשנת תשע"ז 10% (54 תלמידים) לומדים מתמטיקה ברמת חמש יחידות, וזהו שיעור נמוך מהממוצע הארצי.
בשנים האחרונות עיריית אילת פועלת יחד עם קרן רש"י ועם הפדרציה היהודית של טורונטו כדי לקדם את החינוך המדעי בעיר. בית יציב, שהוא הזרוע המבצעת של קרן רש"י, פעיל ומעורב ביותר בעיר במטרה לעודד תלמידים לבחור במגמות המוגברות במתמטיקה, בפיזיקה, בכימיה ובמחשבים. הודות למאמצים אלה, ב-2017 20% מתלמידי כיתות י' בחרו ללמוד מתמטיקה ברמת חמש יחידות, כלומר, פי שניים לעומת 9% ב-2014. כיום מדווחת העירייה כי נדרש מאמץ רב כדי למנוע נשירת תלמידים אלה לרמות הלימוד הנמוכות יותר.
ואולם, זהו עניין לא פשוט שכן הוא מצריך כוח הוראה איכותי. לאילת קשה במיוחד למשוך ולשמר מורים חדשים, בגלל בידודה הגיאוגרפי. ב-2017 מלמדים באילת ובסביבתה 50 מורים למתמטיקה, ומתוכם רק 12 הם מורים מובילים ברמת חמש יחידות. מוטל עליהם עומס רב, הם עובדים במשרות מלאות ושעות נוספות, רבים מהם מתקרבים לגיל פרישה, וחלקם אף מועסקים כגמלאים.
כדי להתגבר על הקושי, העירייה מתכננת כיום תכנית מקיפה לחיזוק מאגר המורים הקיים והפוטנציאלי בעיר. קהילת מורים לומדת תכשיר 12 מורים מנוסים המלמדים מתמטיקה ברמת חמש יחידות לשמש מנהיגות מתמטית בעיר. הם יִלְמדו כיצד לפתח כלים להוראה קלינית בבתי הספר שלהם, כיצד להעניק ליווי פדגוגי למורים חדשים, וכיצד להקים קהילות מקצוע בית-ספריות.
במקביל, 20 מורים בעלי פוטנציאל ללמד מתמטיקה ברמת חמש יחידות או המלמדים ברמה זו לראשונה יוכשרו על ידי מכללת לוינסקי. נציגי המכללה יעבדו אתם אחת לשבוע, כדי לחזק את הידע והיכולת המתמטיים, ויחד עם המורים המומחים המקומיים יספקו להם ליווי פדגוגי אישי לצורך בניית מערכי שיעור, יצפו בשיעורים שהם מעבירים, ועוד.
בחטיבות הביניים, העירייה מדווחת כי עקב המחסור במורים, יש המלמדים מתמטיקה אף כי אינם בעלי תעודת הוראה במקצוע זה. בשיתוף עם משרד החינוך, עיריית אילת מתכננת לרשום 20 מהם להשלמת ההכשרה שתזכה אותם בתעודת הוראה במתמטיקה.
מנהלי בתי הספר באילת כבר נרתמו לתכנית זו. הם ייפגשו באופן קבוע עם רכזי המתמטיקה בבתי הספר המשתתפים, ובפורום זה יימסר עדכון לגבי ההתקדמות ויפתרו יחד בעיות שיתעוררו לאורך הדרך. כל מנהל בית ספר ימנה רכז בית-ספרי לתכנית המצוינות (כנראה, רכז/ת המקצוע או המנהל/ת הפדגוגי/ת) להובלת התכנית בבית הספר.
הציפייה היא כי לאחר שלוש שנים, 20% מתלמידי י"ב ישלימו לימודי מתמטיקה ברמת חמש יחידות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 229