העלאת שיעור בוגרי זכאי בגרות הייטק בחולון ל-20% עד 2028
תוכנית רב-שנתית להרחבת מעגל המצוינות במתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב
תוכנית רב-שנתית להרחבת מעגל המצוינות במתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב
חולון היא העיר העשירית בגודלה בישראל ואוכלוסייתה מונה 200,000 תושבים ממעמד סוציו-אקונומי בינוני-נמוך. בחטיבות העליונות של בתי-הספר בעיר (14 חטיבות ביניים ו-11 בתי-ספר תיכוניים) לומדים 14,000 תלמידים. הרשות מקיימת שותפות עם הקרן מ-2018, כדי להעלות את שיעור בוגרי חמש יחידות מתמטיקה. ב-2021 יצאנו בתכנית נוספת בשותפות עם הרשות, כדי להרחיב את מעגל המצוינות בחטיבות הביניים בעיר. שיפור חל בשיעור בוגרי חמש יחידות מתמטיקה העומד על למעלה מ-20% שהשלימו את לימודיהם במגמה זו. בנוסף, 40% מתלמידי חטיבות הביניים לומדים מתמטיקה בהקבצות א'. ואולם, לאחר קפיצת המדרגה הראשונית, בשנים האחרונות קצב הגידול הואט.
כעת, עם הפניית הדגש הלאומי לשיעור בוגרי התיכון הזכאים לבגרות הייטק, הוחלט בעיריית חולון להתעמק בנתונים המקומיים. הם מצאו שב-2022, 13.6% מתלמידי התיכונים בעיר שילבו חמש יחידות מתמטיקה עם פיזיקה או מדעי המחשב (בהשוואה לממוצע הארצי שעמד על 11.3%). הם מצאו גם שבחטיבות הביניים, למרות העובדה ש-40% מהתלמידים לומדים מתמטיקה בהקבצות א', רק 20% לומדים בכיתת מצוינות שבה מלמדים גם פיזיקה ומדעי המחשב. כיתות מצוינות קיימות רק בשש חטיבות ביניים בעיר ומגמת חמש יחידות במדעי המחשב קיימת רק בתשעה בתי-ספר תיכוניים בעיר.
כדי להתמודד עם פערים אלה, עיריית חולון מציעה תוכנית בת ארבע שנים, במסגרתה יתווספו שש כיתות פיזיקה חדשות וחמש כיתות מדעי המחשב בבתי-הספר התיכוניים. היעד שנקבע הוא שבכל בתי-הספר תהיה אפשרות ללמוד חמש יחידות פיזיקה ומדעי המחשב, ושברוב בתי-הספר תיפתח כיתה חדשה. מאחר שיש בחולון רק 14 מורים למדעי המחשב, התוכנית היא שאחת הכיתות תתנהל באופן מקוון, בה ילמדו תלמידים מבתי-הספר שבהם אין מורה. מבחינת התפתחות מקצועית של המורים, 17 מורי פיזיקה ישתתפו בקהילת למידה שתוקם לצורך זה. אשר למורי מדעי המחשב, בכוונת הרשות לפנות לעזרתם של מכון ויצמן למדע והמרכז לחינוך סייבר.
התוכנית בחטיבות הביניים כוללת הוספת שש כיתות מצוינות חדשות, כדי שב-11 מתוך 14 חטיבות הביניים בעיר יהיה מסלול מצוינות. שש שעות הוראה שבועיות (שעתיים לכל מקצוע) ייתוספו להוראת מתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב בכל אחת מהכיתות החדשות. בכיתות אלה, לצד תוכנית הלימודים הרגילה, בכוונת הרשות להוסיף מספר שדרוגים וביניהם מתמטיקה יישומית, הכרות ראשונית עם בינה מלאכותית, פיתוח חוסן מנטלי, ודגש על הוראה רגישת מגדר. תוכניות השדרוג יפותחו בשיתוף עם גופים מומחים אשר ייבחרו בתיאום עם הקרן.
מאה המורים למתמטיקה, פיזיקה, ומדעי המחשב שילמדו בכיתות המצוינות ישתתפו בחמש קהילות למידה מקצועיות. בנוסף, כדי לרתום את צוותי בתי-הספר לקידום יעדי התכנית ולנטר את ההתקדמות, ימונה רכז בכל בית-ספר. במסגרת התוכנית, גם מנהלי בתי-הספר ישתתפו בסדנאות ארבע פעמים בשנה, וכן יתקיימו סמינרים למורים המשתתפים, להורים ולתלמידים. ועדת היגוי תתכנס שלוש פעמים בשנה.
היעד הסופי של התוכנית הוא להעלות את שיעור הבוגרים הזכאים לבגרות הייטק מ- 13.6% כיום, ל-20% עד 2028.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 592