הכשרת 600 מורי מתמטיקה המלמדים בכיתות מצוינות ליישום גישות רגישות מגדר בהוראה
תוכנית חדשה תכשיר מורים לצמצום פערים מגדריים במתמטיקה באמצעות ניתוח וידאו וסדנאות ייעודיות
תוכנית חדשה תכשיר מורים לצמצום פערים מגדריים במתמטיקה באמצעות ניתוח וידאו וסדנאות ייעודיות
בכיתות המצוינות בחטיבות הביניים, תלמידות הן מיעוט, ומהוות רק 40% מכלל התלמידים. ביצועיהן במבחן פיז"ה במתמטיקה נמוכים מאלה של הבנים – רק 30% מהמצטיינים הן בנות. מחקר שנערך לאחרונה על ידי מכון אהרן מצא שמורי מתמטיקה בבתי ספר יסודיים נוטים לתעדף בנים ולעודד אותם ללמוד בכיתות מצוינות. עם זאת, כאשר דנים בנושא זה עם מורי מתמטיקה בחטיבות הביניים, רבים מהם מדגישים שאינם מודעים להטיה מגדרית או לאי-שוויון מגדרי בכיתותיהם.
כדי לחקור האם קיימת הטיה מגדרית בקרב המורים למתמטיקה, פנינו לאוניברסיטת חיפה, שפיתחה לפני מספר שנים, בשיתוף עם הקרן, מומחיות בשימוש בסרטוני וידיאו המצולמים בכיתות לצורך התפתחות מקצועית של מורי מתמטיקה. ההנחה היא שעל ידי צפייה בסרטוני וידיאו המראים נושאים הקשורים באופן ספציפי למגדר בשיעורי מתמטיקה, המורים יפתחו מודעות לפערי מגדר שקיימים בכיתותיהם. הם יראו כיצד תלמידות מגיבות ופועלות במהלך השיעורים ויחקרו את האופן שבו דרכי ההוראה משפיעות על הדינמיקה המשתקפת בסרטונים.
אוניברסיטת חיפה מציעה לנתח את מאגר הסרטונים המצויים של שיעורי מתמטיקה, ולפי הצורך, לצלם עשרה שיעורי מתמטיקה נוספים בכיתות מצוינות שבהן מלמדים מתמטיקה יישומית. יושם דגש על מתמטיקה יישומית, שכן הנתונים והמחקר מצביעים על פערי מגדר גדולים יותר בתחום זה. מחקרים שנערכו בארץ ובעולם מצאו שבנות, יותר מבנים, נוטות להתקשות בניסוח מודלים מתמטיים כאשר הן ניצבות בפני בעיה מורכבת. תופעה ייחודית זו מכונה במחקר בשם "השתנקות תחת לחץ," ונמצא מתאם בינה ובין רמה מופחתת של ביטחון עצמי ושל תחושת מסוגלות, בייחוד בקרב תלמידות בעלות הישגים גבוהים.
כדי להתמודד עם נושא זה, אוניברסיטת חיפה תשתף פעולה עם המרכז הישראלי להוגנות מגדרית בחינוך, המתמחה בהוראה רגישת מגדר. יחד הם יאתרו רגעים בסרטונים הממחישים פערי מגדר כאשר התלמידות והתלמידים נדרשים למידול, לניסוח, ולהנמקה מתמטית במשימות של מתמטיקה יישומית. "רגעים מגדריים" אלה ישמשו ליצירת מאגר מידע שיכלול 15 סרטונים קצרים יותר, לצד המלצות וכלים פדגוגיים.
צוות הפיתוח ייעזר בתוכנית הלאומית "מאור" לעדכון תוכנית הלימודים במתמטיקה. במסגרת התוכנית שמובילה אוניברסיטת חיפה, 40 מהמורים המובילים המשתתפים בה, יוכשרו להנחות סדנאות 'הוראה רגישת מגדר' באמצעות סרטוני הווידיאו. הציפייה היא שהם ינחו 600 מורי מתמטיקה בסדנאות בנות ארבע שעות כל אחת במסגרת קהילות הלמידה של תכנית מאור המתקיימות מדי שנה. בנוסף, המורים המובילים יוכשרו בהדרכת סדנה בת 30 שעות למשתתפי קהילות מורים, שאותן יפעילו רשויות מקומיות.
עם סיום התוכנית, ייכתב דוח מסכם שיופץ בקרב הקהילה המקצועית. הדוח יבחן לעומק את ההיבטים המגדריים של למידת מתמטיקה יישומית ברמה מתקדמת, יאתר קשיים בקרב תלמידות, ויעריך את השפעתו של ארגז הכלים הפדגוגי המיושם במסגרת התוכנית על הפחתת שיעור הנשירה של תלמידות ועל שיפור ביצועיהן.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 588